“Дебатът за еврото по Euronews Bulgaria започна с коментар относно 

...
“Дебатът за еврото по Euronews Bulgaria започна с коментар относно 
Коментари Харесай

Евро или не: Дебатът на Euronews

“Дебатът за еврото ” по Euronews Bulgaria стартира с коментар относно  предлагането на финансовия министър Асен Василев българите да получават заплатите си както в лв., по този начин и в евро и да могат да пазарят с двете валути.

За финансовия анализатор в " Експат Асет Мениджмънт ", Мехмед Дикме, интервал на редом потребление на двете валути е изцяло евентуално, в случай че България фактически влезе в еврозоната, само че е под въпрос дали можем да употребяваме двете валути преди този момент.
Не съм сигурен че преди да са ни приели, това ще е допустимо, тъй като нямаме такова право. Добра е концепцията, само че дано първо да ни одобряват и тогава да създадем един интервал на акомодация с потреблението на двете валути.
Мехмед Дикме, финансов анализатор

Анализаторът и създател на FXTrading - Борис Петров, показа, че такава концепция може да е опит българите да бъдат вкарани в еврозоната “по терлици ”, а редом потребление на двете валути ще сътвори разноски за бизнеса, които могат да се окажат непотребни в случай че подготвяния референдум отсрочи участието ни в еврозоната.

 

“Със сигурност ще има разноски за бизнеса. Но имайте поради, че и сега в България се заплаща с евро и даже с долари. Всеки, който има бизнес с евро, заплаща пари в евро и получава в евро. Но дано първо влезем в еврозоната и дано първо приемем, че еврото ще бъде наша валута, преди да задължаваме някого да я употребява редом с лв.. Нека не насилваме хората, тъй като това евентуално ще ги обърка, споделя Мехмед Дикме.

Според Дикме фактът, че при контракта за влизане в Европейски Съюз страната ни е подписала и подобен за присъединение към еврозоната, не значи, че има съответна дата,  на която да се случи приемането на валутата  практика.

“За референдума мога да кажа следното, откакто има над 400 хиляди подписа, то тогава виновните лица и институции са задължени най-малко да обсъдят този въпрос. Тези подписи не са малко и в случай че в действителност по-голяма част от народа има предпочитание в една или друга посока - те са задължени да го обсъдят, добавя Мехмед Дикме.

Според Борис Петров еврозоната не може да бъде самоцел за България, а средство за реализиране на друга и по-мащабна цел за страната ни.
Възможно е в даден миг да поддържа концепцията за влизане в еврозоната, само че никога в този момент. В момента в еврозоната има свръхзадлъжнялост. Еврозоната е изправена пред тежка криза, защото жилищното кредитиране се свива с най-бързи темпове в цялата история на валутния съюз, даже повече от времето на световната финансова рецесия. Еврозоната е изправена и пред още редица компликации, които ние би трябвало да имаме поради при влизане в нея, тъй като не се влиза единствено за една или две години, там няма уговорка за излизане.
Борис Петров, финансов анализатор

Мехмед Дикме счита, че България би трябвало също да реши своите вътрешни проблеми. С позитивите от еврозоната не значи, че ние би трябвало да подценяваме нашата работа, която би трябвало да се свърши. Трябва да има ясна концепция, в случай че влезем, дали банковият бранш е подготвен, кой ще има пряк контрол, дали ще е ЕЦБ и доколко ще има финансов и банков контрол от страна на ЕЦБ. Не е значимо какъв брой бързо ще влезем в еврозоната, значимото е да сме готови, безапелационен беше Дикме.

Що се отнася до позитивите от приемане на еврото, Борис Петров счита, че ще бъдат спестени транзакционни такси и страната ни ще е по-близо до “принтера на пари ” на ЕЦБ.
След като парите се въртят в стопанската система, те генерират инфлация. Този, който е до принтера, може да понижи леко инфлацията. Проблемът е, че принтерът на ЕЦБ към този момент спря и завършиха политиките на количествени удобства. А това, че ще имаме по-ниска инфлация с влизането в еврозоната и близостта ни с ЕЦБ, незабавно се обезврежда с обстоятелството, че България ще може да тегли по-лесно и повече дълг, което усилва инфлацията
Борис Петров, финансов анализатор

Според Мехмед Дикме изгодите от еврозоната надалеч не свършат до изброените от Петров фактори:

 
Ние най-вероятно ще имаме по-ниски лихви по финансирането на банките. Това ще докара до по-ниски лихви, както при кредитирането на бизнеса, по този начин и на хората. Това води до една по-голяма независимост, като несъмнено, с по-голямата независимост може да имаме евентуален балон в някои сфери. Друг позитив би била репутацията. Тези, които работят с чужбина знаят, че споменаването на България води до въпроси от вида на “България от коя част на света е? Част ли сте от еврозоната? ” Влизането в еврозоната ще отстрани тази преграда и най-вероятно ще усъвършенства нашия кредитен рейтинг. Така ние ще станем “по-безопасни ” в очите на интернационалните вложители.
Мехмед Дикме, финансов анализатор

Има ли “присъединителна инфлация ” и желало ли е хърватското държавно управление от огромните вериги да вкарат таван на цените? Има ли риск еврозоната да способства за балонизация при недвижимите парцели у нас или свръхзадълженост на страната ни?

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР